Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasóweczki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O negatywnym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z dawna, jednak niemało się zastanawiamy ponad tym, jak cukier przychodzi na organizm. Czy zatem cukier to tylko niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – albo istnieje trucizną?

Naukowcy w bieżącym czasie zmienili zdanie – odkryli, iż wtedy nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w terenach dobrobytu. To cukier jest zobowiązany za nadwagę i otyłość, to on wiąże, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, stanowi więc równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Wskazuj na inne nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, bierz na inne nazwy cukru w składzie. Cukier może kłaść się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli każdy z tych momentów pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, bo ten owoc może mieć więcej cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy odpowiednia dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Podobnie do cukru, słodzik może kłaść się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy słodszy z cukru, dzięki czemu można traktować go w krótkiej części. Słodzik jakby nie zawiera też kalorii, to nie wpłynie niekorzystnie na wagę. Kolejną zaletą słodzików stanowi więc, iż nie psują zębów. Zatem czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie widzieć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą kosztować osoby przechodzące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ zawiera on toksyczny dla nich element. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, jakie są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C staje się on toksyczny i traci swoje wartości słodzące, to nie można stawiać go do kolorów i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu badań potrafią stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany zachodzą w odpowiedzi z pewnymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej możliwości opinii i pamiętania.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych zdolności witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to silne, rafinowane węglowodany. Oraz to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Przynosi to, układanie się toksyn – kwasu pirogronowego oraz własnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy skupia się w środku i sposobie nerwowym, a inne cukry w morzach ciałkach krwi. Powoduje wtedy na oddychanie komórek i robi brak niezbędnej ilości tlenu do bycia systemu.

Nie uznajemy sobie sprawy, że jedni dodajemy się do zachwiania równowagi naszego systemu. Natura sama zabezpiecza nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia równowagi również dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze większą liczbie pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i magazynowanych w bliskim ciele. Przypadkiem potrafią istnieć bliskie kości oraz zęby, z jakich zostaje pobrane tyle wapnia, że ponosi nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na twierdzeniu, że cukry obok tłuszczów są w bliskim układzie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz owoce.

Nawet najmniejsza zawartość cukru, nie jest spokojna dla polskiego systemu. Cukier przychodzi na każdy organ swego ciała. Wątroba magazynuje cukier w strukturze glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wydaje ją również dodaje do dużej objętości, a nadmiar glikogenu dochodzi do polskiej krwi w strukturze kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe zmierzają do wszystkiej część mięsa i gromadzona są w kilka aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca obecne są już wypełnione, kwasy tłuszczowe zmierzają do samodzielnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich wartości, następnie tkanki ulegają degeneracji i przystosowują się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek porusza się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do indywidualnych dań, staraj się wybierać rozsądnie i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Utrzymywania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier stosować do danych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na bycie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *